Vad är naturtvål

Tvål är en fantastisk produkt och helt oumbärlig för den moderna människans vardagsliv, tvålen gör oss rena och skänker en stund av vardagslyx. Men vad är då tvål och hur kan det vara så noga vilken tvål man väljer?

Naturtvål är som det låter, helt naturlig. Fett + Lut = Tvål 

AK-tvålen innehåller rapsolja och lut.

Det finns ytterligare en sak som bildas och det är glycerol. I fabrikstillverkade tvålar brukar glycerolen tas ut ur tvålen för att säljas vidare till andra ändamål men i naturtvål finns all glycerol kvar och det är glycerolen som mjukgör och håller fukten kvar i huden så du inte blir torr.

Man tror att första tvålen skapades när fett droppade ner i askan och blandades och fick vara en stund. Rent kemiskt är det en syra och en bas som blandas och bildar ett salt. Fettet är syran och luten är basen som bildar tvål, tvål är alltså ett salt. 


Tvålens kemi

Vi börjar med att förklara hur en tvål, oavsett kvalitet, kommer till. Tvål är ett resultat av en kemisk reaktion då något fett (t ex rapsolja) mixas med natriumhydroxid, ett starkt frätande ämne som kallas i folkmun för lut när det blandas med vatten.

Olja + Lut = Tvål + Glycerin

Oljans fettsyror omformateras tillsammans med luten och blir tillsammans det nya ämnet tvål som innehåller glycerin. Tvål betecknas inom kemin som ett alkaliskt salt. Alltså ett lätt basiskt salt som rengör. Det kan låta lite obehagligt med natriumhydroxiden men absolut inget av det finns kvar i slut produkten, utan man kan säga att allt går åt för att skapa själva tvålämnet. Glycerin är ett ämne som naturligt skapas vid förtvålningsprocessen och finns kvar i naturtvål. Glycerin är en fuktbindare och bidrar till att tvålen blir återfuktande. När sedan tvålmassan är skapad tillsätts extra fetter, kallat överfettning för att få en extra återfuktande och härlig tvål. Alla tvålar som är gjorda exakt såhär kommer varken vara uttorkande, starka för huden eller belasta miljön speciellt, och gruppnamnet för sådana tvålar är naturtvål. Nu till den väsentliga skillnaden.

De massproducerade storindustriellt gjorda tvålarna görs ofta med samma tillverkningskemi som bra tvål men innehåller stora brister. För det första används inte ofta fina ekologiska oljor som bidrar med egenskaper och karaktär, utan istället brukas dött organiskt material, som kemiska oljor eller spilloljor. Sedan tillämpas en process där man spjälkar ut det naturliga fuktgivande glycerin som bildats för att sälja vidare eller själva använda till produktion av t ex hudkräm. Dessutom tillsätts en rad otrevliga tillsatser, kemiska dofter och ämnen som ska löddra. Slutresultatet blir en riktigt uttorkade kemikaliebomb.

En bra tillverkad tvål, som går att göra både fast och flytande, kommer aldrig torka ut huden eller skada miljön. Dessutom låter den hudens egna barriär vara ifred. Ju mildare en tvål är desto mindre fett tvättar den bort, oftast sitter det vi upplever som smuts bundet allra allra ytterst på hudens fett, och det är egentligen bara det som behöver tvättas bort. Rent kemiskt är tvål något som kallas tensid och alla tensider är ämnen som löser fett. Den naturligt framställda tensiden, som beskriven överst ovan görs på förtvålade oljor och blir automatiskt inte lika aggressivt rengörande som t ex vanligt konventionellt diskmedel, - än dock är dem båda tensider.