Naturliga färgämnen

Mineralsmink pratas det mycket om, och om du använder smink och är lite eko-medveten har du säkert använt något av alla hudprodukter med ekostämpel som finns att tillgå. Faktum är att ALLA mina naturtvålar som är färgade var tidigare färgade med mineraler. Men nu håller jag på att övergå till enbart färgämnen från växtriket och för tillfället görs en undersökning på vilka färgpigment från växtriket som har bäst färgegenskaper. Undersökningen kommer förhoppningsvis vara färdig efter 24 månader (2020). 

Skillnaden mellan bra naturligt hudprodukter och mindre bra, ligger i vilka övriga ingredienser och färgämnen som ingår i hudprodukterna. Ska produkten vara naturlig ska inget vara syntetiska, och gärna vegetabiliska och ekologiska.

Pink Lady and Mr Chloro  är färgad med Järnoxid och spenat.

INGREDIENSER TILL NATURLIGT FÄRGADE TVÅLAR

MICA

Mica är en av de vanligaste mineralingredienserna i naturtvål. Mica är en mineral av sorten muskovit, en skimrande bergart. Mican mals fint i olika kvaliteter. Mica pärlemor har ett lätt skimmer medan matt mica är lite extra mald, för att ta bort de glittriga effekterna i kristallerna. Ofärgad naturell mica används i t.ex mineralfoundations, puder, rouge och ögonskuggor, för att ge fyllighet, släthet, täckförmåga och lyster. Det finns också färgad mica; micamineral som med hjälp av värme infärgats med naturliga mineralpigment som t.ex. järnoxider för att skapa olika sammansatta färger.

Mineralen muscovit (mica) är vanligare än du tror; den mesta av all mica används i elektroniska komponenter och t.ex skärmar, som ett halvledande och värmeisolerande material. Till exempel innehåller datorn, plattan eller telefonen du använder antagligen mer mica än du kommer att använda i ditt mineralsmink. Ett annat användningsområde för mica är större blad (sheet mica) som används som värmeisolerat glas till traditionella spisar, och mican har också används historiskt till fönster och halvgenomskinliga paneler, innan glaset var så utbrett som det är i dag.

Under luppen

För tillfället undersöker jag vilka naturliga ingredienser som fungerar som färgpigment. Projektet kommer att ta 24 månader att dokumentera och jag ser spänt fram emot resultaten.  Förhoppningsvis kommer allt vara fördigt i början på 2020.

Spenat

Mixa i vatten/rapsolja, kan användas direkt

ÄPPELGRÖN

Paprikapulver

Blandas och drar i rapsolja i 5 dygn

LAXROSA

Cayennepeppar

Blandas och drar i rapsolja i 5 dygn

PERSIKOROSA

Curry

Blandas och drar i rapsolja i 5 dygn

GULROSA

Gurkmeja

Blandas och drar i rapsolja i 5 dygn

GULDGUL/ORANGE

Kanel

Blandas och drar i rapsolja i 5 dygn

BEIGE

Kakao

Mixa i rapsolja, kan användas direkt

BRUN

Kolpulver/aktivtkol

Mixad i vatten/rapsolja, kan användas direkt

SVART