Gör egen flytande tvål


Det är enkelt! Riv 100 gram fast tvål och tillsätt cirka 200 gram varmt vatten (kan variera beroende på hur hård tvålen är). Rör om en stund tills du har en jämn flytande tvål eller ta stavmixern och mixa blandningen tills att du är nöjd med konsistensen och häll upp den i en pumpflaska eller en schampoflaska.

Du kan tillsätta favoritdoften i form av parfym eller välj en eterisk olja som passar för hudprodukter.

Så tillverkas tvålen

Vid tvålframställning blandas fetter med natriumhydroxidlösning och när dessa ämnen reagerar med varandra genomgår fettet en hydrolys och sönderdelas till glycerol och fettsyror.

Jag har valt att använda 80% rapsolja och 20% kokosolja i mina tvålar.

Rapsolja vid matlagning slår olivolja i nyttighet med högre andel fleromättade fetter och förmåga att dämpa inflammationer, enligt Svensk frötidning>>

Rapsolja i tvål är minst lika nyttig men inte för tarmen utan för huden. Kanske Sveriges svar på olivoljan? Passar i alla tvålrecept till alla ändamål. Används bara rapsolja så ska man torka tvålen länge, tvålen tenderar att bli väldigt mjuk. Den kallpressade varianten av rapsolja har en nötaktig trevlig doft.

En stor skillnad mellan tvålar som framställs industriellt och hantverksmässigt skapade tvålar är att mina tvålar har kvar sitt glycerin. Industritillverkade tvålar utsätts ofta för en process för att ta bort glycerinet från tvålen. Glycerinet används sedan till kosmetika och livsmedel, och tvålen som finns kvar är inte alls mild och vårdande längre. Dessutom får tvålen ofta fula sprickor eftersom det mjukgörande glycerinet är borta.

Jag använder enbart ekologiskt vegetabiliskt fett i mina tvålar - huvudingrediensen är svensk kallpressad rapsolja och kokosfett för att tvålen ska löddra fint.

Gör din egen tvål

När man skapar en kallrörd tvål börjar man med att tänka ut receptet. Vilka oljor man använder styr hur bubblorna ska se ut och hur hård man vill att tvålen ska bli. Vi kan lägga till saker i tvålen som ändrar strukturen, t.ex malda örter och kaffepulver som river lite extra som kan utnyttjas om man vill att tvålen ska massera huden, sedan lägger man till de eteriska oljorna så tvålen doftar gott.

Ingredienserna vägs och mäts upp och rörs försiktigt ihop och häller sedan upp alltsammans i formar och låter förtvålning ske över natten.

1. Blandning

Väg upp oljeblandningen och tillsätt luten. (Om du har 1000 gram olja ska du väga upp 130 gram natriumhydroxid som du blandar med med 260 gram vatten) Se till att du har en form som du ska hälla tvålmassan i efter blandningen, är det en hård form bör du klä den med plast eller papper.

2. Omrörning

Häll försiktigt i luten så det inte stänker för lut är mycket basiskt och ger kraftiga brännskadeliknande skador på huden, så se till att du har handskar på dig. Efter luten är tillsatt ska du röra om så den blandas med oljan, därefter tar du fram en mixer så blandningen ändrar färg från genomskinlig till vit och du behöver bara blanda i 10 sek.

Vänta någon minut och blanda 10 sekunder igen. Upprepa tills du ser att tvålmassan börjar "spåra" det vill säga att massan blir tjockare (som filmjölk) och det lämnar ett spår i massan om du skulle dra en sked genom den.

3. Tillsatser

När tvålmassan är klar tillsätter du en doft om du önskar det men se till att det är en doft som är till för tvål annars kan tvålmassan stelna på 30 sekunder och den kan på så sätt inte komma ur bunken. Du kan även välja att inte tillsätta doft om du har känslig hy.

4. Upphällning.

Häll försiktigt upp tvålen i den förberedda formen och försök att skapa så lite bubblor som möjligt för bubblorna stannar gärna kvar i tvålmassan.

5. Stelning.

Nu ska tvålmassan bli till fast tvål och det blir den bäst om du ställer den i ett rum med minst 20 grader och täcker formen för man vill inte att det tillförs något syre. Lägg gärna någon filt eller handduk på formen för det sker nu en kemisk reaktion så att värme avges.och det kan bli upp emot 50 grader.

6. Uppskärning nästa dag

Titta till tvålen efter 20 timmar och känn om den stelnat och svalnat, om inte, låt den arbeta några timmar till. Ibland kan man få vänta i 48 timmar. När tvålen är tillräckligt hård (som ost) så kan du ta ur tvålen från formen och tänka ut hur du ska skära den. Ett tips kan vara att du har på dig handskar för tvålen kan vara basisk första dagarna och därför irritera huden en aning.

7. Mognad i några dagar - en månad.

När du har skurit upp tvålen i önskade bitar ska du låta den torka i några dagar eller upp till någon vecka. Detta gör man för att tvålen har fortfarande för mycket vatten i sig och för att pH ska sjunka till pH 9.

LYCKA TILL MED TVÅLANDET!

Ta hand om tvålen

Eftersom mina tvålar innehåller enbart naturliga produkter och inte innehåller några syntetiska konserveringsmedel eller onaturliga härdare kan Du med lite skötsel öka livslängden på tvålen.
* Låt inte tvålen ligga i vatten! Den smälter tillbaka till olja då.
* Låt tvålen torka upp ordentligt. Om den skulle bli mjuk, låt den ligga några dagar och torka. På en torr tvål kan inte bakterier växa!
* Köp en fin tvålkopp som håller tvålen torr.
* Använd tvättlapp eller tvättsvamp så räcker tvålen ännu längre. Det går bra att skära den i mindre bitar också.
* Förvara oanvända tvålar i mörka, torra och svala utrymmen. Linneskåpet är idealiskt. Om tvålen blir liggandes en längre tid kan den krympa något. Färgen kan blekas och doften försvagas men tvålens egenskaper finns kvar. Ofta framträder doften igen när tvålen börjar användas.
Om tvålen börjar "svettas" kan det bero på att den dragit åt sig fukten i luften omkring, med andra ord inget farligt. Lägg den då torrt igen.
- Ibland kan det vara lite vitt damm på ytan av tvålen som kallas för tvåldamm. Den försvinner vid användning.